Ief Spincemaille (BE) Lightmap

Instalacija, 2013.

Lightmap je sastavljen od 82.000 malih fotografija i pruža trenutačni pogled na jednu cijelu godinu.

U ponoć 31. prosinca 2012. godine fotoaparat na krovu M Muzeja u Leuvenu (Belgija) započinje fotografirati nebo svakih šest minuta, stvarajući 240 fotografija u 24 sata. Instalacija postavljena u muzeju automatski printa fotografije na plastične kockice dimenzija 8 x 8 mm. Lightmap je „otkucao“ jednu plastičnu kockicu svakih šest minuta i ostavio trag onog što vrijeme, u suštini, jest – kretanje Zemlje oko Sunca. Proces je završio 31. prosinca 2013., nakon jedne godine i 82.000 kockica.

Rezultat procesa – instalacija Lightmap – pruža pregled promjena u vremenskim i svjetlosnim uvjetima u Leuvenu tijekom 2013. godine. Slika u obliku oka prikazuje smjenu godišnjih doba kao trenutan jaki „puls“ ili „otkucaj“ Sunčeve svjetlosti, odnosno povećanje i smanjenje svjetlosti tijekom jedne godine.

Produkcija: Werktank u suradnji s GroepT i M – Museum (Leuven)
Softver: Wim Lemkens
Asistent produkcije: Ciel Grommen

Ief Spincemaille (BE)

Ief Spincemaille na svom umjetničkom putu prolazi kroz područja vizualne umjetnosti, dizajna i performansa te različite kontekste rada. Istražujući granice umjetničkog područja u kojem djeluje, poigrava se s postojećim okvirima i oblicima ne samo zbog uživanja u formalističkoj igri, već i iz potrebe za pronalaskom novih oblika koji bolje odgovaraju njegovoj imaginaciji.

Njegovi projekti proizlaze iz dječje znatiželje i čuđenja jednostavnim fenomenima – poznatim i bliskim stvarima koje ostaju nevidljive, poput zakrivljenosti Zemlje, prisutnosti sunčeve svjetlosti, našeg najudaljenijeg susjeda na drugoj strani svijeta, promjena u dužini dana…

Spincemaille uspijeva spojiti čuđenje i poeziju s predanom društvenom i političkom praksom. Pri tome nastavlja avangardne tradicije, ali ih prenosi u nov, radikalan i suvremen oblik.

Diplomirao je filozofiju na sveučilištu u Leuvenu te je studirao jazz, modernu glazbu te glazbu i tehnologiju na L’AULA de Música Moderna i Jazza u Barceloni. Djeluje uz podršku Werktanka.

kontakt: ief@werktank.org