Siniša Lordan (HR) Laboratorij

Instalacija, 2015.

Instalacija Laboratorij sastoji se od tri dijela: Eksperimenta br.1., Eksperimenta br. 2. i Eksperimenta br. 3.Generatora valova.

Umjetnost je u modernom umjetničkom svijetu uvijek uključivala naprave i strojeve – od Laszla Moholy-Nagyja, do Tinguelyja i Otta Pienea. Cilj te mehanike bio je uvijek jasan: pokret, promjena formi, ritmizacija svjetla. Siniša Lordan, s druge strane, od različitih dijelova izgrađuje "testne sustave" bez da otkriva njihovu svrhovitost. Kada bi se namjena naprave otkrila, ona bi nam postala manje zanimljiva – dobili bi objašnjenje, okrenuli se i otišli.

U Eksperimentu br. 1 mineralni puder se pneumatskim mehanizmom miješa u posudi s vodom. Materijali uključuju većinom sivo-bijele mljevene kristale, dok su pojedini obojeni i poluprozirni. Miješanjem se oni kovitlaju, a zatim polako tonu na dno posude. Automatski sat regulira trajanje mehaničke aktivnosti i pauze. Promatrač može gledati kovitlanje i postupno slijeganje materijala, što izaziva znatiželju i pitanje: što se zapravo ovdje događa? Radi se o testu kojega je Lordan konstantno izvodio kao dijete – mineralnoj prašini u čaši vode – i koji ga fascinira i dan danas. Eksperiment br. 2 je sličan, jedina je razlika u tome da posjetitelj treba pritisnuti gumb kako bi pokrenuo napravu za miješanje. Tijekom postupka Eksperimenta br. 3 generator valova je većinom skriven, što u promatraču pobuđuje još veću znatiželju. Nešto se događa u zatvorenoj aluminijskoj kutiji. S gornje strane se vidi samo njihalo koje pokreće glasan, elektronički upravljan mehanizam, a na zaslonu je moguće pratiti što se događa – dio mehanizma koji putem lopate smještene u kutiji stvara pokrete u vodi. Pokreti uzrokuju neočekivane i nepravilne valove, ponekad vrlo mirne, a ponekad oštre. Promatrač ih ne može prestati gledati.

Iz teksta prof. dr. Ericha Franza

Siniša Lordan (HR)

Siniša Lordan je rođen 1959. godine u Šibeniku. Završio je Elektrotehničku školu u Splitu.
Od 2001. do 2005. pohađao je Kunstakademie Münster u klasi prof. Timma Ulrichsa. Dobitnik je stipendije Arthellweg, za projekt Pneumatic fractal. Osnivač je i član umjetničke kuće BEM Adam u Soestu. Član je HULU-a Split i HDLU-a Zagreb. U mnogobrojnim projektima i izložbama, Lordan razvija tematske koncepte i samodostatne sustave s interaktivnim elementima. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća prostorne instalacije, kinetičke objekte, svjetlosne protokole i video radove.

kontakt: info@sinisalordan.net