So Kanno (DE/JP) Jamming Gear

konceptualna naprava, 2008.

Jamming Gear je konceptualna naprava koja je stvorena kako bismo kombinacijom nekoliko zupčastih prijenosnika mogli upravljati glazbom. Jedna glazbena cjelina svojom duljinom vremenski odgovara jednoj rotaciji prijenosnika. Izvedba koja uključuje nekoliko zupčanika prikladna je za eksperimentiranje ‘prazninama’, poput poliritmije ili faznog pomaka.

Sustav Jamming Gear sastoji se od računalnog programa izrađenog posebno za tu svrhu, pet modula i nekoliko prijenosnika različitih veličina. Dvije su vrste modula:pokretački modul” koji upravlja smjerom rotacije i brzinom preostala četiri “pasivna modula”. Pasivni moduli šalju natrag u računalo podatke o rotaciji putem bluetooth tehnologije te na taj način upravljaju odgovarajućom glazbenom cjelinom. Brzina rotacije se mijenja ovisno o veličini prijenosnika određenog modula, a samim time se mijenja i glazbena cjelina. Kombinirajući različite veličine prijenosnika moguće je slagati i upravljati složenim glazbenim aranžmanima.

U suradnji s Kenichiro Saigo

So Kanno (DE/JP)

So Kanno je japanski umjetnik koji živi u Berlinu i Nagoyi. Izrađuje robote za umjetničke instalacije i performanse. Zanimaju ga inteligencija roja, organsko ponašanje, emergencija, nepredvidljivost i pogreške uzrokovane sustavima, nasuprot savršene kontrole.
kanno.so