Tomislav Pokrajčić (HR) Opće tretiranje

instalacija, 2009.

Instalacija na zabavan i neudoban način problematizira poziciju pojedinca u suvremenom demokratskom sustavu. Činjenica da možete glasati za svoje lidere ne znači da vam je omogućena i promjena modela funkcioniranja sustava. Pogotovo u pogledu raspodjele ekonomskih dobara.

Znači li to da je demokracija na svom trenutnom stupnju evolucije samo jedna velika podvala i postoji li uopće javno dostupan mehanizam redefiniranja demokracije? Da se preoblikuje u duboku, participativnu demokraciju kojom bi bila obuhvaćena i ekonomija? Imate li snažan osjećaj da izabrana vlast čini sve što može da bi služila vašim interesima i upotrebljavate li korektivne mehanizme kada osjetite da nije tako? Imate li uopće koji pri ruci?

Je li vaša želja za kvalitetnijim zdravstvenim uslugama, boljim modelom školstva i čistijim okolišem jednako jaka kao nečija želja za profitom ostvarenim kroz manipulacije javnim proračunom i pogodovanje zagađivačkoj industriji? Pokušajte na licu zadržati osmjeh dok čitate sljedeće pojmove:»vlada, holding, nadzorni odbor, banka, saborski zastupnik, neplaćeni parking, premijer, ministar, koalicijski partner, opozicija, predsjednik sabora, 65 milijuna kuna, menadžer u državnoj tvrtci, zakon o posebnom porezu ...»

Asocira li vas taj osjećaj na nešto?

Tomislav Pokrajčić (HR)

Tomislav Pokrajčić je dugogodišnji član Kontejner-a, diplomirani inžinjer računarstva i zaljubljenik u strojeve, interaktivne sustave i koncepte vizualizacije podataka. Angažiran je na UradisamARTLAB projektu koji potiče razvoj umjetničkoj praksi na sjecištu znanosti i tehnologije.