PufinacijaRobertina Šebjanič (SI), Luka Frelih (SI)

Eksperiment za novu hiraganu

Pufis predstavlja mikroorganizme koji koegzistiraju u otvorenom ekosustavu. To je grupa objekata koja djeluje poput osjetljive senzorske mreže. Unutar njih posjetitelj je upleten u umjetno stvorenu 'biosferu' putem aktivne senzorno osjetljive interakcije. Bez interakcije Pufinacija nije potpuna. Unutar nje nema vodeće uloge, svi samo koegzistiramo.

Projekt naglašava naš odnos prema drugim oblicima života kao važan faktor preživljavanja svakog pojedinca. U Pufinaciji se nalazimo unutar simulirane projekcije naše svakodnevice. Decentralizirana kontrola, reakcija na bliske podražaje i dosljednost jednostavnim pravilima – to je ono što povezuje robote i posjetitelje u Pufinaciji.

Roboti Pufi zasnovani su na platformi Arduino. Međusobno komuniciraju bežičnom mrežom, a s ljudima putem dodira, zvuka, svjetla i vibracija.

produkcija / produced by: Ciberpipe / Kiberpipa (ErrOr)
http://www.ljudmila.org/pufination/

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič umjetnica je čiji rad istražuje biološke, kemijske, (geo)političke i kulturne stvarnosti vodenih okoliša i utjecaj čovječanstva na druge organizme. U svojoj analizi antropocena i njegova teorijskog okvira, umjetnica se koristi pojmovima „akvatocen” i „akvaformiranje" za označavanje ljudskog utjecaja na morski okoliš. Njezini su radovi osvojili nagrade i nominacije na natjecanjima Prix Ars Electronica, STARTS Prize, Falling Walls i Re:Humanism.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama i mjestima kao što su: ZKM (Karlsruhe), CCCB (Barcelona), Galerija Cukrarna (Ljubljana), Matadero (Madrid), WRO Media Art Biennale (Wrocław), Ars Electronica (Linz), Device_art festival u organizaciji udruge KONTEJNER, Močvara (Zagreb), Art Laboratory (Berlin), Eastern Bloc (Montreal), Laboratorio Arte Alameda (Ciudad de México), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), MONOM (Berlin), Le Cube (Paris), Eyebeam (New York), CAAM – Atlantic Center of Modern Art (Gran Canaria) i mnoga druga.


robertina.net

Luka Frelih (SI)

Luka Felih, rođen 1974., umjetnik je koji radi s računalima i mrežama, programer, haker slobodnog softvera i web dizajner. Uži je član Ljudmile – Ljubljana Digital Media Lab od njenog utemeljenja 1994.

Od 1994. proizveo je mnogobrojne projekte koji povezuju tehnologiju i umjetnost: radeći zajedno s Markom Peljhanom, Vukom Ćosićem, Cornelijom Sollfrank i drugima. Sudionik je Makrolaba, ASCII Art Ensemblea i pionirskih projekata net.art projekata: 7-11, Refresh, Remote-C. Programirao je instant ascii kameru, generator net umjetnosti i više no jedno mrežno kartografsko sučelje za pozicionirane, radijski povezane, pokretne aktante.

Zajedno s drugim Ljudmilinim programerima razvio je SLIX Linux distribuciju i raznorazne slobodnosoftverske alate za objavljivanje i upravljanje multimedijskim bazama podataka na webu. Sada radi na primjeni principa slobodnog softvera i digitalne darovne ekonomije na drugim kreativnim poljima – član je slovenskog Creative Commons tima i zainteresiran je za otvorene baze podataka, osobne medije i slobodni hardver.