Sachiko Kodama (JP) Umjetnost i znanost ferofluida

ferofluidi, 2009.

Cilj projekta Umjetnost i znanost ferofluida je stvoriti dinamične umjetničke forme i figure čiji se oblik, struktura, površina i boja dinamično mijenjaju, reflektirajući odjeke glazbe prostora, svjetla i međuljudske komunikacije. Kako bih stvorila takve dinamične forme i površine, 2000. godine započela sam interaktivni projekt Protrude, Flow u kojem koristim ferofluid.

Ferofluidi izgledaju poput crne tekućine, a dobivaju se topljenjem nano čestica feromagneta u otapalu poput vode ili ulja. Zadržavaju snažna magnetna svojstva, čak i u tekućem stanju. Stoga se, u usporedbi sa željeznim pijeskom, mogu mnogo fleksibilnije transformirati. Ferofluidne forme tvore bodlje uzduž magnetnog polja kada magnetna površina nadjača stabilizatorsko djelovanje težine tekućine i površinsku napetost. U mom radu ove bodlje tvore organičke oblike pod utjecajem magnetnog polja. Računala i tehnologija osjetljiva na podražaje iz okoline koriste se kao sustavi koji kontroliraju promjenu oblika tekućine, a ova je promjena važan aspekt rada.

Organičke forme, geometrija i simetrija zapažene u biljaka i životinja, važna su mi inspiracija kada je riječ o kinetičkim ili promjenjljivim, a potencijalno interaktivnim umjetničkim formama. Ritam disanja živih bića odlična je metafora za teksturu koja se dinamički mijenja ovisno o protoku vremena. Stalno promjenjivi vremenski uvjeti Zemlje također su važan motiv. Motivi za rad Morpho Towers: Two standing spirals, bili su ocean, tornado i munja, u kojem crni tornado elegantno pleše u skladu s glazbom. Japanski koncept mitate-a, oponašanja prirodnih fenomena, izvrsna je metoda za proučavanje pojavnosti prirodnih oblika. Ona omogućuje usporedbu ferofluidnih formi s bićima poput morskih ježeva i meduza, ili pak tornadima. Rezultat je high-tech verzija japanskih „Hakoniwa”, kutija s maketama stvari i pejzaža iz stvarnog životnog okruženja.

Sachiko Kodama (JP)

Sachiko Kodama (1970.) japanska je umjetnica i vanjska suradnica na Fakultetu elektrokomunikacija u Tokiju. Nakon završetka studija fizike na Fakultetu znanosti pri Sveučilištu u Hokkaidu, 1993. primljena je na Odsjek likovnih umjetnosti Sveučilišta u Tsukubi, gdje je zatim je magistrirala i doktorirala. U svom doktorskom istraživanju bavila se računalnom i holografskom umjetnošću. 2000. godine Sachiko je započela rad na umjetničkom projektu s ferofluidom koji je nazvala Protrude, Flow, čija je tema dinamično kretanje tekućina. Njen rad bio je izložen u Centru Ars Electronica, Linz, Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti u Tajvanu, Metropolitskom muzeju fotografije u Tokiju, Wexner centru za umjetnost, Columbus, Kulturnom Centru Skirball, Los Angeles, Muzeju znanosti, Tokio, Nacionalnom umjetničkom centru, Tokio, Nacionalnom muzeju Centro de Arte Reina Sofia, Madrid.

www.kodama.hc.uec.ac.jp
kodama@hc.uec.ac.jp