Origami Space RaceSašo Sedlaček (SI)

Eksperiment za novu hiraganu

Origami Space Race inicijativni je projekt alternativnog svemirskog programa temeljenog na strategijama otvorenog koda. To je utrka za razvoj najboljeg origami svemirskog zrakoplova s krajnjim ciljem osnivanja otvorenoga svemirskog programa koji bi bio alternativa postojećim službenim programima. Glavni cilj projekta je zaokret u pristupu svemirskoj tehnologiji, zaokret prema ekološkim tehnologijama te otvorenijem sagledavanju i većoj dostupnosti svemira.

U ovom projektu umjetnost djeluje kao stimulans idejama koje razvijaju japanski znanstvenici, a koji planiraju lansirati origami letjelicu iz jedne od međunarodnih svemirskih postaja. Ta ideja ima potencijal da postane početna točka nove generacije ekoloških svemirskih letjelica, jednako kao i drugih origami struktura koje se mogu primijeniti u svemiru. Zbog ekstremnih uvjeta koji tamo vladaju, tehnologija koja se razvija u ove svrhe mogla bi biti preduvjet za tehnološku revoluciju na Zemlji. Projekt Origami Space Race želio bi potaknuti i doprinijeti razvoju tih budućih izuma.

Sašo Sedlaček (SI)

Sašo Sedlaček je rođen 1974. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole za dizajn i fotografiju, završio je i studij kiparstva i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, gdje je potom upisao poslijediplomski studij iz kiparstva i novih medija. Od 2001. sudjelovao je na mnogim međunarodnim grupnim izložbama te nekoliko samostalnih izložbi većinom u Ljubljani gdje živi i radi. Godine 2005. bio je gostujući umjetnik u Berlinu (u organizaciji slovenskog Ministarstva kulture), a trenutno je gostujući umjetnik na IAMAS institutu (Institut za napredne medije i znanost) u Gifu, Japan. Godine 2005. je dobio nagradu na Zogonatjecanju za najbolju recikliranu igračku u Asolu, Italija za projekt No Logo, dok je 2006. dobio OHO nagradu za mladog slovenskog umjetnika za projekt Prosjak. Zahvaljujući toj nagradi krajem ove godine će boraviti u New Yorku, kao gostujući umjetnik.