LogosMartina Mezak (HR)

Eksperiment za novu hiraganu

Na značenju Logos-a se od Heraklita preko skolastike i semiotike do danas lome koplja mnogih filozofa i mistika. Mnogi religijski spisi spominju Riječ (zvuk) kao Stvoritelja Svijeta. Čak i fizika vidi vibraciju kao svojstvo bilo koje vrste energije a njenu frekvenciju kao očitovanje raznolikosti materije, zvuka, svjetlosti i svih ostalih pojavnosti. Snaga riječi, njene zvučne slike i njenog znaka ostaje odrednica snage ljudskog bića, njegove ideje, kao i sam predznak ili znak kreacije.

Logos je instalacija koja se bazira na interakciji zvuka i svjetla, a sastoji se od računala, motora, ogledala, optičkih stakla, leda, lasera.Interaktivni objekt prenosi vibraciju zvuka na svjetlo koje tako tvori razne uzorke po okolnim površinama na koje pada. Motori koji reagiraju na zvuk pokreću optička stakla koja defraktiraju svjetlost koja se onda reflektira u nepravilnim ogledalima i raspršuje po prostoriji. Razni uzorci koje svjetlo tvori na okolnim površinama proizvod su vibracije zvuka i defrakcije svjetla. Dok u blizini nema zvuka na okolnim površinama su vidljive samo svjetlosne točkice.

Martina Mezak (HR)

Martina Mezak je multimedijska umjetnica rođena 1973. U Zagrebu. Svoj rad temelji na multidisciplinarnim istraživanjima na polju tehnologije, znanosti i umjetnosti, usmjerenima na transcendenciju svjesnoga. Najviše se bavi interaktivnim audio i video instalacijama te multimedijskim objektima. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Galerija PM, HDLU, Zagreb; Device_art 3.009, Zagreb/Tokio; Device_art 2.006, Zagreb/Beograd/ San Francisco; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Nacionalni muzej suvremene umjetnosti, Seul, Južna Koreja).

www.martinamezak.hr
martina@martinamezak.hr