Daniel Brickman (US) Zeleni Uranov prekidač

skulptura / instalacija, 2009.

Ova skulptura/instalacija sastoji se od dva dijela. Prvi visi na zidu, a drugi je samostojeća skulptura u prostoru. Povezani su žicom te komponenta na zidu kontrolira drugu.

Dio koji se nalazi na zidu sadrži poster Sunčevog sustava. Na mjesto planeta Urana postavio sam reket za ping-pong koji se izdiže iz površine postera. Prekidač, spojen sa zidom zbog napajanja, montirao sam na reket. U trenutku kada publika pritisne prekidač, pokreće se drugi dio skulpture.

Druga, samostojeća komponenta sastoji se od velike, visoke stolice izrađene od dijelova drugih stolica spojenih tako da tvore jednu veliku. Ispod sjedala nalazi se motor povezan s drugim reketom za ping-pong. Na jednoj strani reketa nalazi se planet Uran s postera, obojan u svijetlo zeleno. S druge je strane isti planet izrađen od aluminijske folije. Tu je također postavljeno i svjetlo usmjereno prema reketu. Kada se pritisne prekidač, stolica se aktivira: upali se svijetlo i reket se zavrti, a dvije slike planeta stope se u dvodijelnu animaciju ili simulaciju planeta.

Cilj mi je oživjeti planet s postera kroz interakciju s publikom. Rad je izrađen od naizgled nepovezanih materijala iz okoliša, slično skupljanju zvjezdane prašine u život kakvim ga znamo.

Daniel Brickman (US)

Daniel Brickman je rođen u Jacksonu, Tennessee, SAD. Završio je kiparstvo na Indiana University of Pennsylvania 2007. godine i arhitekturu na Auburn University 2002. godine. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u SAD-u i Hrvatskoj. Osvojio je nekoliko nagrada za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu.