Toshio Iwai (JP) Tenori-On

nova vrsta glazbenog instrumenta, 2007.

Tenori-On je uređaj sučelja sličnog igraćoj konzoli koji uz pomoć svjetla i zvuka stvara novu vrstu glazbenog instrumenta. 256 LED lampica, poredanih u 16 okomitih i 16 vodoravnih nizova, funkcioniraju poput prekidača; stvaraju uzorke svjetla koji omogućuju vizualnu kontrolu zvuka. Tenori-On omogućava intuitivno sviranje glazbe, kreiranjem sučelja “vidljive glazbe”. Tenori-On nudi šest različitih načina izvedbe i svjetla/zvuka, kako bi se postigla što veća raznolikost; pojedinačni se načini zatim mogu međusobno kombinirati i simultano koristiti kako bi se postigao kompleksan glazbeni izraz.

Projekt je razvijen u suradnji s Yamahom.

Toshio Iwai (JP)

Toshio Iwai medijski je umjetnik rođen u Aichiu, 1962. Diplomirao je na Studiju umjetnosti i dizajna (Graduate School of Art and Design) na Sveučilištu u Tsukubi. 1985. godine osvojio je Zlatnu medalju na 17. Izložbi suvremene japanske umjetnosti (Contemporary Japanese Art Exhibition) čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade. Autor je mnogih radova na temu fuzije svjetla, zvuka i fizičkoga, uključujući i performans s Ryuichi Sakamoto koji je osvojio Grand Prize na festivalu Ars Electronica 1997, te ELECTROPLANKTON za Nintendo DS.

Priča o Yamahi započela je prije stotinu godina kada je mladi poduzetnik Torakusu Yamaha od trstike napravio visoko-kvalitetne orgulje. Ubrzo nakon toga kompanija je ne samo proizvela prvi japanski klavir već je postala prepoznatljivo ime i u inozemstvu, a orgulje su 1904. na Svjestskom sajmu u St.Louisu dobile Počasnu veliku nagradu. Kako se razvijala, tako je kompanija širila paletu proizvoda i usluga, a sve to zbog svog jedinstvenog naslijeđa umijeća izrade i tehnološkog znanja i iskustva. Danas Yamaha ima vodeću ulogu na području proizvodnje glazbenih instrumenata, audio i video te informatičke opreme. A k tome pripadaju i proizvodi vezani za informatičku tehnologiju, usluge novih medija, opremanje doma i odmarališta, auto-dijelove, posebne metale i glazbeno obrazovanje.