Mali doprinos genezi svakodnevnog životaNika Autor (SI), Miha Ciglar (SI)

Eksperiment za novu hiraganu

Mali doprinos genezi svakodnevnog života je performans za dvoje, u kojem oba izvođača čine konstitutivni element audiovizualnog instrumenta na kojem sviraju. Oboje su strujnim kablom povezani s elektroničkom mrežom instrumenta tako da audio i video signali koji se projiciraju publici prolaze kroz tijela oba izvođača u svojoj primarnoj (električnoj) formi. Zvuk je domena prvog izvođača, dok je drugi zadužen za video.

Zvuk je većinom generiran kroz povratne veze s mikseta. Tri su statične kamere u elektroničkoj mreži, jedna snima samo prvog izvođača, druga je fokusirana na drugog, a treća ih snima oboje. Video izvođač može birati video signal koji se prikazuje na katodnom monitoru, koji je također dio mreže. Radijacija iz monitora ključni je faktor zvučnog aspekta rada, s obzirom da promjena udaljenosti između audio izvođača i monitora mijenja elektronsku struju unutar instrumenta te time i rezultirajući zvuk. I video i audio signal su povezani s video inputom u monitor, tako da promjena u audio komponenti utječe i na sadržaj videa, ali pritom jedva mijenjajući slike živog video inputa. Audio izvođač može odlučiti želi li ući u interakciju (prići bliže ili doći u kontakt) s ekranom monitora ili to isto učiniti s video izvođačem.

Nika Autor (SI)

Nika Autor rođena je 1982. u Mariboru. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a za vrijeme studija sudjelovala je na dva programa razmjene: na Satakunta Polytechnic Fine Art Kankaanpäi, Finska (2005.) i na Akademiji likovnih umjetnosti u Poznanu,Poljska (2006). U svom radu bavi se odnosom umjetnika s njegovim svakodnevnim okolišem. Aktivna je na području slikarstva, grafike, fotografije, videa i izvedbenih umjetnosti. Izlagala je u brojnim galerijama i na festivalima u Sloveniji i internacionalno.

www.autor.si
nika.autor@avtonomija.org

Miha Ciglar (SI)

Miha Ciglar je skladatelj i umjetnik koji se bavi zvukom, a trenutno studira na Sveučilištu Glazbenih i dramskih umjetnosti u Grazu u Austriji. Izvorno iz Maribora u Sloveniji, Ciglar živi i radi u Zapadnoj Europi. Od 2001. izvodi vlastite kompozicije za saksofon, gitaru, vibrafon, bas, elektroakustičke performanse, interaktivne plesne performanse, računalnu glazbu i audiovizualne instalacije na mnogim festivalima u cijelom svijetu.

U njegovom radu izraženi su konceptualni korijeni dok su ekspresivne vrijednosti uobičajenih estetskih ideala zanemarene. Ono što ga osobito zanima jest pitanje apsolutne svijesti o zvučnoj percepciji koja je izravno povezana s pitanjem egzistencijalne legitimnosti zvučne umjetnosti. Ciglarov pristup komponiranju kao i odnos naspram tehnoloških rješenja su izrazito srodni a temelje se na re-evaluaciji postojećeg ‘materijala’, što rezultira njegovom primarnom dekompozicijom kako bi se na površinu izvukao njegov izvorno sugestivni karakter za uporabu u daljnjem procesu stvaranja.