Prenapete strukture: Being / Bitje / BićeBorut Savski (SI)

Eksperiment za novu hiraganu

Ako načinim suludu pretpostavku da tijekom razvoja ljudske kulture nove riječi deriviraju iz starih - ili iz jednog jezika u drugi - kako bi podržale nova značenja, te da je sličnost riječi i značenje - onda sam spreman predstaviti svoju tezu koja definira polje Bitka.

  • bitje (slovenksi): otkucaj srca, sata - simbol (autonomne) jedinice / živo biće, svijest o dimenziji vremena, biće koje pripada - reprezentira pripadnost bivanja u određenom trenutku i vremenskom razdoblju.
  • biće (hrvatski): mekša derivacija slovenske riječi, koja nosi ista značenja, a dodatno je još uperena prema budućnosti. U slovenskom biće = bo, što je možda i drevni korijen riječi koja je u međuvremenu postala bog, možda kao ideja nade koja počiva u budućnosti, a u vezi opet s riječju boljše (u Prekmjurju bogše), što je istovremeno delegacija nade bogu
  • ben (talijanski), bon, beau (francuski), itd.
  • to be (engleski), being: ista riječ sa svim temeljnim derivacijama samo-identifikacije i samo-reacije - biti, postati, pripadati, započeti, prethodno...

Utjelovljena metafora

Projekt se bavi bazičnim istraživanjem autonomnih struktura/sistema - uglavnom (iako ne isključivo) mehanički pokretanim organizimina. Radi se o prethodno napetima, te zatim posebno povezanim osnovnim elementima, koji u krajnjoj fazi - na taj način isprepleteni - tvore strukturu na koju se prenosi napetost svih osnovnih elemenata. Pokušao sam stvoriti neku vrstu tijela koje se uvijek - morfološki objekt. Tajna je u korištenju tordiranih plastičnih elemenata, koji kada se međusobno spoje jednim krajem (najmanje dva elementa međusobno) tvore prijenos torzijske energije na cijelu strukturu. Uvjet je da na drugom kraju elementarna struktura bude ukorijenjena u točki koja nije direktno povezana s prvim krajem osnovne strukture. Međutim, poželjno je da krajnja kombinacija ovih struktura tvori cjelovitu, autonomnu strukturu - 'prenapetu' u cjelini.

Rezultat je zanimljiv kibernetički sustav koji ima unutrašnju energiju (potencijalnu energiju) - i brojna svojstva, koja ga čine više poput tijela, više organskim i živim. Iz fizike znamo da potencijalna energija pretvara u kinetičku (energiju kretanja) - i to je motiv za izradu ovoga objekta. Posebice sam želio eliminirati uobičajeno sveprisutan (jednako kao i podrazumijevajući) kružni pokret (i prenošenje pokreta kotačima i žicama) i zamijeniti ga primarnijom metodom: premještanjem pokreta. Naravno da ovdje govorimo o domeni izrade autonomnih strojeva, popularno nazivanih robotima.

Prenapete strukture su reinvencija dva načela: Moebiusove petlje (petalja koju sam 'izumio' prije 10 godina) a ponajprije reinvencija načela tensegriteta Buckminstera Fullera. Susreo sam se s engleskom riječi tensegrity (kombinacina: tensional integrity - cjelovitost, jedinstvenosti uz pomoć napetosti). Navedeni koncepti i moja razmišljanja se podudaraju. Do reinvencije se dolazi kada je put prema njoj neovisam i kada su poduzeti svi potrebni koraci.

Borut Savski (SI)

Borut Savski, rođen 1960 u Ljubljani /SLO, "inžinjerska je duša koja luta onkraj bilo kakve regulirane uporabe tehnoloških, društvenih, medijskih ili estetskih principa." Studij elektronike i rad na radijskoj produkciji (1983/84.) omogućio mu je eksperimentiranje sa zvukom i blisko povezanim medijima. Godine 1991. započeo je suradnju s umjetnikom Markom Košnikom na projektima Instituta Egon March. Kao suosnivač i suradnik neformalne grupe nazvane Ministarstvo eksperimenta, surađivao je na mnogim multimedijskim projektima u razdoblju između 1997. i 2000. Kao organizator i voditelj sudjelovao je na radijskim radionicama, koncenrtima, te novomedijskim komunikacijskim i umjetničkim projektima. U suradnji s lokalnim (Marko Košnik, Mojca Marija Pungerčar, Luka Prinčić, Franci Cegnar) i stranim (John Grzinich, Ludwig Zeininger, …) umjetnicima radio je zvučne instalacije i performase (Biotope, Kapelica Gallery, Ljubljana/SLO, 1999., Sonic Point of View, Kapelica Gallery, Ljubljana/SLO, 2002., Aesthetic Machines, Kapelica Gallery, Ljubljana/SLO, 2003., Area Kolaborativa, ŠKUC Gallery, Ljubljana/SLO, 2004.), Electrical Jesus, Warsav/PL, 2004).