DB Indoš (HR), Tanja Vrvilo (HR), Helge Hinteregger (AT), Adriana Josipović (HR), Nikolina Majdak (HR), Kate Marušić (HR), Miro Manojlović (HR) Radiona opružne šahtofonije ''VAR 19'' u izvedbi Šaht Arkestra

performans

Radiona opružne šahtofonije ‘’VAR19’’ u izvedbi Šaht Arkestra, suradnički umjetnički projekt zasnovan na konceptu izvođenja šahtofonskih partitura Damira Bartola Indoša. Projekt kulminira prvim perfomansom Šaht Arkestra – skupine izvođača šahtofonija na instrumentima šahtofonima. Šaht Arkestar je napravljen s gledišta strojeva, a ne s gledišta slušatelja; teorijski i konceptualno on izražava ideju da stvarati glazbu znači razmišljati strojno. Šahtofoni – instrumenti na kojima se izvode partiture šahtofonija – predstavljaju novi muzički instrumentarij koji odgovara na potrebu stvorenu osjećajem beskorisnosti starih koncepata i instrumenata za povijest. Šaht Arkestar također predstavlja ideju da je čitavo naše tijelo mozak, da ruke i noge imaju vlastitu lokalnu inteligenciju i da sve te lokalne inteligencije zajedno pridonose centralnoj inteligenciji. Ritam koji proizlazi iz takve konfiguracije tijela gubi svoju stabilizirajuću funkciju, dokida vrijeme i prostor, kao što su to željeli futuristi. Izvođenjem tihih i glasnih šaht-rezova te glasovnih i opružnih vibracija uvježbava se postojanje reda pomoću buke i uspostavlja gesta slušanja, pokazujući kako i buka sama može postati prepoznatljiva poruka. Za svoj prvi nastup Šaht Arkestar izvodi šahtofoniju "VAR19" strukturiranu sviješću o oštećenom mozgu kao iskustvo opažajnog mehanizma kodiranog sjećanjima, emocijama i ponašanjima, i osviještenog postojanjem unutar mreže stanja u kojem je tako nešto kao što je oštećenje mozga uopće moguće.

Damir Bartol, Tanja Vrvilo – šahtofoni, glas
Helge Hinteregger – grlena glazba
Adriana Josipović, Nikolina Majdak, Kate Marušić – šahtofoni, glas
Miro Manojlović – vibrafon, šahtofon

DB Indoš (HR)

Damir Bartol Indoš (Zagreb, 1957.), performer i kazališni umjetnik, stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa (Afera Gigan, Neprigušeni titraji, Šesti allelomorf, itd.). Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Od 2005., u koprodukciji s Kulturom promjene SC, Teatrom &TD i autorskom suradnjom s Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima (Kineski rulet, Vilovanje, Zeleno zeleno, Knjiga mrtvih (korežija sa Zlatkom Burićem), Anti Edip, i dr.). Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb), Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi (Zagreb), CAMP – Međunarodni festival za vizualnu glazbu (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

indos.mi2.hr

Tanja Vrvilo (HR)

Tanja Vrvilo, filmologinja, kustosica u području filmske umjetnosti, perfomerica i su-autorica eksperimentalnih kazališnih produkcija. Autorica je brojnih eseja i publikacija i redovito predaje u području kinematografije, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Kao performerica sudjelovala je u brojnim kazališnim produkcijama te surađuje i izvodi performanse s alternativnim izvedbenim skupinama i autorima, a u kontinuitetu s neo-avangardnim performerom Damirom Bartolom Indošem.

Helge Hinteregger (AT)

Helge Hinteregger, austrijski umjetnik fokusiran na elektroniku, sempliranje i improvizaciju te stvaranje glazbe za kazalište, video, zvučne instalacije. Tijekom 2009. započeo je projekt Grlena glazba u kojem tijekom izvedbi koristi vlasititi grkljan za stvaranje raznih zvukova. Mikrofon kojeg je sam napravio fiksiran je izvan grkljanja i pojačava zvuk. Nastali signal se kasnije transformira korz digitalne efekte igračaka. Grlo se koristi kao dodatno rezonantno tijelo.

kontakt: www.throatmusic.at | www.musicaustria.at

Adriana Josipović (HR)

Adriana Josipović, autorica, izvođačica, mentor i asistent brojnih predstava i performansa u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica kolektiva International Theater Observatory (Sergei Kovalevich, RU/FR) i laboratorija DREAMLAB (Mala Kline, SLO/BEL). Izvođačica u predstavama DB Indoša i T. Vrvilo – Kuća esktremnog muzičkog kazališta (HR), Irene Tomažin – Emanat (SLO), Jorgea Parentoma - La Guillotine (FR) i sudionica u predstavama Triko Cirkus Teatra (HR). Jedna je od osnivača umjetničke organizacije Tvorba Otvorenih Konstrukata – TOK te vanjski suradnik plesne belgijske kompanije Cie Felicette Chazerand.

Nikolina Majdak (HR)

Nikolina Majdak, izvođačica koja sudjeluje u mnogim kazališnim produkcijama te brojnim uličnim predstavama. Samostalno i kroz suradnju s umjetničkim organizacijama i udrugama djeluje na području nezavisne kulture, najvećim dijelom na području cirkusko-kazališne scene. Vodi radionice pokreta, te cirkuskih vještina za djecu i odrasle. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Kate Marušić (HR)

Kate Marušić, plesačica koja se nakon 13 godina baleta usmjerila na suvremeni ples i fizički teatar. Sudjelovala je u mnogobrojnim predstavama. Kada ne radi u kazališti, jedri i plovi morima. I obrnuto.

Miro Manojlović (HR)

Miro Manojlović, diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV montaža, pod mentorstvom profesora Hrvoja Turkovića. Bavi se glazbom, filmom i kazalištem. U kazalištu je kao performer i glazbenik surađivao na projektima DB Indoša, Tanje Vrvilo, Zlatka Burića, Senke Bulić, Daria Harjačeka, Rone Žulj, Ivice Buljana, Kazališta Aruša, Villa Trans Teatra. Kao glazbenik surađuje s brojnim glazbenicima na nacionalnoj i internacionalnoj improvizatorskoj sceni.

10

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)