Gradska Gerila (RS), Stanislav Drča (RS), Rodrigo Guzmán Cázares (MX) Synapsis

interaktivna audio-vizualna instalacija + radionica

Synapsis, interaktivna audio-vizualna instalacija koja se bavi percepcijom boli kao informacije. Zvučni i vizualni sadržaj stvara se u realnom vremenu te ni jedno iskustvo rada nije identično. Polazište rada je u boli kao informaciji – neugodnom osjećaju nastalom zbog ugrožavajućih podražaja. Ukoliko očekuje takav podražaj, mozak može prenaglasiti intenzitet realne boli. Ideja rada je u oslikavanju svjesne kontrole protoka povratnih informacija prema dijelu tijela koji prima podražaje. Putem senzora koji bilježi koordinate, promatrač je u interakciji sa zvučnim i vizualnim sadržajem instalacije koji se može podijeliti na tri stanja: 1. bezbolno stanje mirovanja u kojem mala, zelena lopta sinkronizirano pulsira sa zvukom nalik na otkucaje srca; 2. faza tenzije u kojoj se, ovisno o blizini promatrača i praćen promjenama u zvuku, oblik sve više deformira; 3. stanje boli u kojem oblik potpuno gubi strukturu, a zvuk biva pojačan i intenzivan. Deformirani oblik se ne vraća u prvobitnu fazu jer bol nije prevladana, ona i dalje postoji, samo više nije interpretirana kao stanje ugroženosti i oštećenja.

U sklopu programa održava se i dvodnevna radionica pod vodstvom umjetnika Stanislava Drče (član Gradske Gerile) i Rodriga Guzmána Cásaresa, a temelji se na VVVV, multimedijalnoj platformi u kojoj je nastao rad Synapsis. Tema radionice su osnove korištenja VVVV programa u svrhu produkcije audio-vizualnog sadržaja, live video editinga, kreativnog kodiranja, izrade audio-reaktivnih vizualizacija, 3D modeliranja i animacije, mapiranja te integracije s različitim senzorima poput Microsoft Kinect-a, Leap Motion-a, Oculus Rift Headseat-a kao i Arduino mikrokontrolera. Cilj je osposobiti sudionike za daljnje istraživanje, eksperimentiranje i samostalan rad s ovim alatom. Polaznici sa sobom trebaju ponijeti laptop s Windows operativnim sustavom. Prethodno znanje programa nije obavezno. Prijave na radionicu putem e-maila galerija@mochvara.hr primaju se do srijede, 21.9.2016. i nužne su zbog ograničenog broja mjesta.

Gradska Gerila (RS)

Gradska Gerila, kolektiv koji se oslanja na osnovne koncepte Goethe-Gerile – grupe okupljene oko Goethe-Instituta Belgrad i zajedničkog cilja umrežavanja mladih ljudi različitih profila i ostvarenja kreativnog utjecaja na okolinu i grad Beograd. Od 2012. grupa je fokusirana na Savamalu, zapušteni dio grada izložen dramatičnim promjenama. Od 2013. djeluje u okviru Urbanog inkubatora, prvobitno projekta Goethe-Instituta Belgrad, a od 2014., nakon pet godina rada, transformira se i registrira kao udruga Gradska Gerila sa sjedištem u Savamali, ostajući pritom u bliskoj suradnji sa Goethe-Institutom i Urbanim inkubatorom. Gradska Gerila je kreativni laboratorij i interdisciplinarna platforma koja teži razvoju i jačanju civilnog društva kroz kreativne intervencije na različitim poljima, razvoju i razmjeni kreativnih vještina te primjeni stečenih znanja kroz realizaciju konkretnih projekata i umrežavanje.

Stanislav Drča (RS)

Stanislav Drča, diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu na Likovnom odjelu, Odsjeku za nove likovne medije 2016. godine. Iako bježi od definiranja vlastitih praksi jednim stilom, tematikom ili medijem, njegove radove najčešće srećemo u obliku interaktivnih instalacija, happeninga i projekcija u području društveno angažiranog vizualnog stvaralaštva. Iza sebe ima preko četrdeset grupnih izložbi u Srbiji i inozemstvu. Član Gradske Gerile.
kontakt: stanislavdrca.com

Rodrigo Guzmán Cázares (MX)

Rodrigo Guzmán Cázares, aktivan sudionik audiovizualne i eksperimentalne umjetničke/glazbene scene od 2003., prvo u Meksiku, a zatim u Europi. Specijaliziran u području vizualizacije podataka, grafičkog dizajna, zvučnih skulptura, audio-vizualnog performansa, interaktivnog grafičkog programiranja sučelja i izrade prototipova. U 2013. kao Abduct svojim VJ performansima osvaja dva najvažnija europska VJ natjecanja – Videozone.pl i VJ Torna Battle u sklopu Live Perfromers Meeting-a u Rimu.
kontakt: abducto.tumblr.com

22
—24/9/2016

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Otvorenje izložbe: četvrtak, 22.9.2016. u 20.00 h, velika dvorana Pogona Jedinstvo
Radionica: petak, 23.9.2016. od 16:00 h do 19:00 h i subota, 24.9.2016. od 12:00 h do 16:00 h, mala dvorana Pogona Jedinstvo
Instalacija se može razgledati 23. i 24.9. 2016. od 17.00 h do 20.00 h.
Upad: 0 kn