Marko Batista (SI) Timing Diagrams

zvučni performans

Timing Diagrams, zvučni performans slovenskog umjetnika Marka Batiste uz vizuale Boštjana Čadeža; zvuk se izvodi na specifičnom DIY retro-futurističkom instrumentu kojeg je Batista osmislio i sastavio za performans; izvedba se odvija prema jednostavnoj formuli zvuk + slika + mehanizam čiji su elementi znak za tri različita aspekta stvarnosti koji se isprepliću: elektronički, digitalni i mehanički. Prvi element zvuka izvodi se bez ikakve digitalne manipulacije, dok je slika projicirana na velike bočne površine i centralni fragmentirani dio. Slika i zvuk se ne ponašaju očekivano: nepredvidivost njihovog odnosa je uzbudljiva i uznemirujuća jer ne slijedi našu linearnu logiku koja u svemu traži simetriju i podudaranje. Treći element formule predstavljen je u obliku mehaničkog uređaja koji reagira na komande instrumenta. Njime je zaokružen sistem hibridnih veza između tri temporalna dijagrama: elektroničkog zvuka, digitalne slike i mehaničkog kretanja. Na kraju formule, iza znaka jednakosti, stoji stimulacija i stanje potpune uronjenosti u tehnologijom određeni krajolik. Zvuk + slika + mehanizam = ambijent: ne onaj koji priča neku priču i narativno komunicira značenja, nego onaj koji puno neposrednije uvlači, uranja publiku u nove načine percipiranja zvuka, u drugačije slušanje zvučne/bučne izvedbe, u korištenje osjetila na novim razinama.

koncept i realizacija: Marko Batista
video: Boštjan Čadež
produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Slovenija, 2011.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički direktor: Matija Jelić
Program je proveden u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.
projekt podržali: Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Grad Ljubljana – Uprava za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
medijski pokrivaju: net.hr, hot.hr, Radio1o1, terapija.net, kulturpunkt.hr,H-alter, Radio Student, Mixer.hr, SoundGuardian, Groupie.hr, Idemvan.hr, Venia-Mag, never2much, beat.hr, ravno do dna, potlista

Marko Batista (SI)

Marko Batista (1976.) je multimedijalni tehno-umjetnik, istraživač zvuka, video eksperimentator i audio-vizualni performer. Rođen je u Titovoj Jugoslaviji, a danas živi i radi u Ljubljani. Bavi se temama kao što su izmješteni zvučni prostori (soundscapes), procesi transformacije videa, mrežni podaci, suradnja, povezivanje koncepata i hibridni prostori, kao i politikama umjetnosti i drugim područjima suvremene medijske umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i magistrirao na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Batista je jedan od osnivača eksperimentalne multimedijske skupine Klon:Art:Resistance.

Danas uglavnom djeluje samostalno, iako je uključen u suradnje s različitim umjetnicima i stručnjacima na speci∫čnim projektima. Redovito izlaže u Sloveniji (Aksioma, Galerija Kapelica, Ljubljana; Kibla, Maribor; MMC Pina, Kopar, i drugdje) i svijetu (50. Venecijanski biennale, 2003.; 10. Istanbulski biennale, 2007.; Featured Art Scene/Kapelica Gallery na festivalu Ars Electronica u Linzu, 2008.; Cellsbutton#3 − International Media Art Festival u Indoneziji, 2008.; Zero Gallery/Transmediale u Berlinu, 2009.; Share Festival u Torinu, 2010.; Netaudio Festival u Londonu, 2011.; Galerija Močvara @Pogon Jedinstvo u Zagrebu, 2012.; i drugdje.

www.project-data.info
sko@siol.net

20

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)