Tao G. Vrhovec Sambolec (SI) Solid Sound

interaktivna zvučna instalacija

Solid Sound (2010.), interaktivna zvučna instalacija koja se bavi fenomenom prijenosa zvuka uvjetovanog zrakom kao medijem transmisije. Kod ljudi koji će u budućnosti živjeti na Mjesecu, odsudstvo zraka dovest će do novih, nama danas nezamislivih načina komunikacije. Instalacija nudi rješenje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru: futuristički prototip naprave nazvane Teethphones ljudima omogućuje doživljaj zvuka u vakuumu preko kostiju. Zvuk će se na Mjesecu nalaziti u vibracijama predmeta i materije, a granice tih vibrirajućih stvari biti će granice prenošenja i širenja zvuka. Solid Sound mijenja iskustvo percepcije i komunikacije: zvuk materijalizira kroz ljudsko tijelo i transformira naše slušne organe, mijenjajući u potpunosti iskustvo slušanja ključno za formaciju jezika i identiteta - ali i za poimanje stvarnosti cjelokupnog života na Zemlji.

Instalacija je izvedena u sklopu Moon Life Concept Store, izložbe prototipa i ideja za budući život na Mjesecu, pokrenute od strane Alicie Framis.
Realizacija uz potporu Fundacije Mondriaan.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača& Tereza Teklić
tehnički tim: Matija Jelić & Hrvoje Horvat
medijski partneri: H-alter, Kulturpunkt, Radio Student
projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI)

Tao G. Vrhovec Sambolec, umjetnik i glazbenik koji se bavi nevidljivim, nestalnim pojavama i konceptom prostora; posvećen poetskom istraživanju odnosa između prijelaznih i prolaznih, privremenih medija poput zvuka i meteoroloških pojava te arhitektonskih i društvenih prostora koje nastanjuju kroz interdisciplinarne i multimedijske instalacije, zvučne intervencije u javnim prostorima i elektro-akustičnu glazbu. Izlagao i nastupao u brojnim galerijama, muzejima i na glazbenim festivalima diljem svijeta, poput Galerije Kapelica, Ljubljana; PSWAR, Amsterdam, Ars Electronica, Linz; Moderna galerija, Ljubljana; MuseumsQuartier, Beč; AV Festival, Newcastle Upon Tyne; Galerija Skuc, Ljubljana i DE Appel, Amsterdam. Na festivalu Ars Electronica dobio je 2010. godine počasno priznanje u kategoriji hibridne umjetnosti. Od listopada 2013. radi kao znanstveni novak na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bergenu, Norveška.

www.taogvs.org

4
—6/12/2013

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Otvorenje i razgovor s umjetnikom: srijeda, 4.12.2013. u 20:00 h @ mala dvorana Pogona Jedinstvo.
Izložba je otvorena 5. i 6.12. od 17:00 do 20:00h. Ulaz besplatan.