Mirjana Batinić (HR) Fikcija i gubitak

interaktivna audio-vizualna instalacija

Fikcija i gubitak (2011.), interaktivna audio-vizualna instalacija, o pomaknutoj percepciji, suptilnim slojevima koje nerijetko ne primjećujemo, o prisustvu ljudi koji su boravili u određenom prostoru u različito vrijeme, dekonstrukciji i strahu, o osjećajima i vjerovanjima.

Instalacija je smještena u uzak, dug i taman hodnik. Audio-vizualni material je projiciran duž cijelog prostora, ali je skriven, te ga je moguće doživjeti (vidjeti i čuti) isključivo kroz interakciju, kretanjem kroz mračni hodnik, kada se otkriva samo dio najbliži posjetitelju.

Vizualni materijal čini crno-bijeli video, vidljiv tek kroz otvor nepravilnog kružnog oblika, koji slijedi posjetitelja s minimalnim kašnjenjem, a koji može, u određenom trenutku neočekivano pobjeći na drugi kraj projekcije.

Rad je predviđen za jednog posjetitelja, kako bi u potpunosti bila omogućena intimnost s radom.

Produkcija: Ljudmila - ljubljanski digitalni laboratorij za medije i kulturu
Ekipa: Mirjana Batinić (autorica), Ida Hiršenfelder (savjetovanje), Robertina Šebjanič (savjetovanje, koordinacija), Zoran Obradović (programiranje, elektronika) i Stevan Simić (elektronika).
Zahvala: Galerija Kapelica, Ljubljana; Aksioma Projektni prostor, Ljubljana; Luka Frelih

organizatori: Udruženje za razvoj kulture "URK" + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički direktor: Matija Jelić
Program je proveden u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.
projekt podržali: Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Grad Ljubljana – Uprava za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
medijski pokrivaju: kulturpunkt.hr, H-alter, Idemvan.hr, port.hr

Mirjana Batinić (HR)

Batinić, Mirjana (1977., Split) studira na doktorskom studiju Filozofije i teorije vizualne kulture, te završava magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Do sada je samostalno izlagala sedamnaest puta (Berlin, Ljubljana, Zagreb, Split, Klagenfurt...), te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti. Dva puta je predstavila Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Bila je članica žirija FreeNetWorld International Film Festival za 2011. godinu.

15
—19/5/2012

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Razgovor s umjetnicom + otvorenje: srijeda, 15.05.2012. u 19:00 h.