Marco Donnarumma (IT/DE) Xth Sense

Biofizikalni senzor za interaktivnu glazbu i video

subota 07.09.2013.

  • 11:00-18:00 Xth sense radionica, mala dvorana Pogona Jedinstvo

nedjelja 08.09.2013.

  • 11:00-18:00 Xth sense radionica, mala dvorana Pogona Jedinstvo

ponedjeljak 09.09.2013.

  • 20:00 performans & razgovor s umjetnikom @ Klub Močvara

utorak 10.09.2013.

  • 17:00-19:00 gostujuće predavanje na IEEE Elevate @ KSET

Xth sense, biofizikalni instrument talijanskog novomedijskog umjetnika Marca Donnarumme razvijen u sklopu istraživanja na Edinburškom sveučilištu; DIY open source uređaj koji funkcionira na principu biofizike kao proširene tjelesnosti. Osjetljiva, nosiva naprava generira zvuk u stvarnom vremenu iz MMG frekvencija koje stvaraju mišići ljudskog tijela u pokretu. Zvuk kontrolira performer pokretima tijela i vlastitom kinetičkom energijom, bez posredovanja MIDI kontrolera i sličnih računalnih uređaja. Prozvan je “najinovativnijim novim glazbenim instrumentom na svijetu” od strane Centra za glazbenu tehnologiju, Georgia, SAD, 2012. godine. Za razliku od većine biotehnologije, instrument nije skup i lako se modificira, a sudionici praktično-teorijske radionice u Pogonu Jedinstvo imati će priliku sami izraditi svoj Xth sense instrument i upoznati njegove izazovne tehničke i izvedbene mogućnosti.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički tim: Matija Jelić & Hrvoje Horvat
medijski partneri: H-alter, Kulturpunkt, Radio Student
projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Marco Donnarumma (IT/DE)

Marco Donnarumma je umjetnik, izvođač i istraživač aktivan od ranih 2000-ih koji spaja suvremeni performans, umjetnost novih medija i računalnu glazbu. Donnarumma manipulira tijelima, stvara koreografije, projektira tehnologiju i sklada zvukove, udružujući discipline i medije u oblikovanju onirične, senzualne i beskompromisne estetike. Svojim samostalnim performansima, predstavama i instalacijama u kojima tijelo postaje promjenjivi jezik za kritičko progovaranje o ritualima, moći i tehnologiji stekao je međunarodno priznanje.

Godine 2019. suosnovao je umjetničku grupu Fronte Vacuo zajedno s Margheritom Pevere i Andreom Familarijem. Njihova prva serija performansa, Humane Methods, razotkriva nasilje prisutno u današnjim algoritmičkim društvima, a na pozornicu postavlja skup izvođača koje čine ljudi, ne-ljudski organizmi i dramaturgija pogonjena umjetnom inteligencijom. Donnarummin samostalni ciklus performansa i instalacija, 7 Konfiguracija, razlaže konflikte između umjetne inteligencije i politike tijela putem odnosa četiriju ljudskih izvođača i šest AI proteza. Ti su radovi trenutno na turneji Europom i Azijom.

U posljednjih 15 godina redovito gostuje u kazalištima, koncertnim dvoranama, muzejima i na festivalima diljem svijeta, a za svoj je repertoar zaslužio brojna priznanja, od kojih su najnovija: Digital Award na festivalu Romaeuropa 2018, za performans Eingeweide; dvije nagrade na bijenalu Bains Numériques 2018, te posebno priznanje za zvučnu umjetnost na festivalu Prix Ars Electronica 2017 za Corpus Nil; priznanje za umjetničko djelovanje Science Year 2018, koje dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Savezne Republike Njemačke za Amygdalu.

Kontakt: https://marcodonnarumma.com
https://vimeo.com/marcodonnarumma

7
—10/9/2013

Pogon Jedinstvo (Zagreb), Klub Močvara (Zagreb), KSET, (Zagreb)