Robertina Šebjanič (SI), Ida Hiršenfelder (SI), Aleš Hieng-Zergon (SI) Time Displacement / Chemobrionic Garden

interaktivna generativna (kemijska) zvučna instalacija

Time Displacement / Chemobrionic Garden, interaktivna generativna (kemijska) zvučna instalacija kojom autori istražuju odnose između hidrotermalne kemije, prolaznosti vremena i evolucije zvuka. Projekt se sastoji od nekoliko formacija malih kemijskih vrtova postavljenih u staklenim posudama s otopinom natrijevog silikata. Instalacija pruža uvid u istraživanje različitih kemijskih procesa i početka života na Zemlji. Kemijske reakcije snimaju kamere koje pomoću mikrokontrolera detektiraju promjene boja i oblika. Te promjene utječu na računalni program koji generira zvuk i na taj način mijenjaju generativnu drone kompoziciju koja su čuje u izložbenom prostoru. Polagane promjene u zvuku su prisutne, ali neuhvatljive na razini ljudske percepcije.

umjetnici: Robertina Šebjanič, Aleš Hieng - Zergon i Ida Hiršendfelder
programiranje: Slavko Glamočanin
produkcija: Zavod Projekt Atol & Ljudmila – Udruga za znanost i umjetnost, 2015.
koprodukcija: Galerija Močvara
Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane - Odsjek za kulturu.

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič umjetnica je čiji rad istražuje biološke, kemijske, (geo)političke i kulturne stvarnosti vodenih okoliša i utjecaj čovječanstva na druge organizme. U svojoj analizi antropocena i njegova teorijskog okvira, umjetnica se koristi pojmovima „akvatocen” i „akvaformiranje" za označavanje ljudskog utjecaja na morski okoliš. Njezini su radovi osvojili nagrade i nominacije na natjecanjima Prix Ars Electronica, STARTS Prize, Falling Walls i Re:Humanism.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama i mjestima kao što su: ZKM (Karlsruhe), CCCB (Barcelona), Galerija Cukrarna (Ljubljana), Matadero (Madrid), WRO Media Art Biennale (Wrocław), Ars Electronica (Linz), Device_art festival u organizaciji udruge KONTEJNER, Močvara (Zagreb), Art Laboratory (Berlin), Eastern Bloc (Montreal), Laboratorio Arte Alameda (Ciudad de México), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), MONOM (Berlin), Le Cube (Paris), Eyebeam (New York), CAAM – Atlantic Center of Modern Art (Gran Canaria) i mnoga druga.


robertina.net

Ida Hiršenfelder (SI)

Ida Hiršenfelder djeluje u području umjetnosti zvuka i medijske umjetnosti. Od 2011. godine članica je skupine Theremidi Orchestra. Sa Sašom Spačal inicirala je ČIPke – Inicijativu za žene sa smislom za tehnologiju, znanost i umjetnost. S medijskom umjetnicom Robertinom Šebjanič i umjetnikom zvuka Alešem Hiengom predstavila se na festivalu Ars Electronica 2016. godine. Njeni zvučni radovi emitirani su pod aliasom beepblip na radioCona (radia.fm)

kontakt: ida.hirsenfelder@gmail.com

Aleš Hieng-Zergon (SI)

Aleš Hieng-Zergon po profesiji je kemijski inženjer, ali radi i kao DJ, producent elektroničke glazbe i umjetnik zvuka, a aktivan je i u području audiovizualnih performansa i DIY uređaja.

zergon.org

20
—22/3/2017

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Uz razgovor s autorima, instalacija se otvara u ponedjeljak, 20.03.2017. u 20.00 h i ostaje otvorena 21. i 22.03.2017., od 17.00 do 20.00 h, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.