Hrvoje Hiršl (HR) Sirene - glazba sfera

Sirene (sin. glazba sfera), zvučna instalacija Hrvoja Hiršla sastavljena od tri okrugla objekta: crvene, žute i plave sfere. Veličinom, različitim bojama zvuka i oblom površinom dominiraju tamnim prostorom. Aktiviraju se nasumice, iznenađujuće i nepredvidivo; stvaraju beskrajne zvučne kompozicije. Daju nagovještaj, ali ne i dostizanje pravog glazbenog vrhunca. Diskretno šarmantne i hipnotički privlačne poput mitoloških bića krivih za mnoge brodolome. Slika i prilika savršene glazbene harmonije skrivene u matematičkoj formuli proporcionalnog kretanja nebeskih tijela. Zvuk mijenjaju i izobličuju međusobnom komunikacijom; pokreću prostor zvučnim valovima i stvaraju interaktivnu situaciju. Prostorne međuodnose formiraju pomoću tri plana i tri boje koje sugeriraju tri dubine. Manipuliraju percepcijom tako da se prostor – poput svemira nakon Velikog praska – doima kao da nema granica, ali i kao da je istovremeno prostorno konačan. Ponekad se ponašaju poput nebeskih tijela – Sunca, Mjeseca i planeta. Podsjetnik su da glazba tih svemirskih sfera nije nepostojeća ako zato što je nama ljudima nečujna.

Suradnici: Bruno Blažinč & Ivan Marušić Klif

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice: KONTEJNER | Ena Hodžić & Tereza Teklić
Program je proveden u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.
projekt podržali: Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
medijski partneri: Kulturpunkt, Radio Student, Vjesnik, H-Alter, Metro Portal, idemvan.hr
sponzori: Printera

Hrvoje Hiršl (HR)

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme kreću se od materijalnosti umjetničkog objekta preko dekonstrukcije njegove aure i granica sustava do složenih sustava i kibernetike te njihova utjecaja na umjetničke pokrete koji se javljaju od 50-ih i 60-ih godina nadalje, kao što su minimalistička i konceptualna umjetnost. Tijekom proteklih dviju godina umjetnik se postupno okreće od medija, materijalnosti i “aure” umjetničkog objekta prema strukturama, automatizaciji i kibernetici, što je u određenom smislu opet potraga za nosećom strukturom (medijem).

Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija DordtYart Artists-in-Residence 2015. (Dordrecht); TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Nominiran je za nagradu T-HT 2012. i T-HT 2013. kao jedan od petero umjetnika koje je žiri osobno pozvao.

me@hrvojehirsl.com
hrvojehirsl.com

23
—25/11/2011

Pogon Jedinstvo (Zagreb)