Toni Meštrović (HR) Plan evakuacije

17.1 ch ambisonična 3D zvučna kompozicija u prostoru

Plan evakuacije (2016.), novi autorski projekt Tonija Meštrovića sniman na Jadrolinijinom klasičnom putničkom brodu Tijat. Multikanalna (ambisonic 3D) zvučna kompozicija kroz 18 sinkronih kanala zvučno dokumentira portret broda Tijat kao akustičkog objekta ili instrumenta. Brod Tijat izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu “Brodograđevna industrija Split”. Glavne karakteristike tog omanjeg putničkog broda su motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina. Produkcija rada se sastojala od snimanja različitih zvukova broda tijekom plovidbe, pripreme fragmenata ambisonične 3D kompozicije u studiju i prostoru večih dimenzija. Prilikom prezentacije rada i sam izložbeni prostor se zvučno i prostorno transformira u auditivni objekt broda. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.

zahvale: Mikula i Maroje, Nadija Mustapić, obiteljima Meštrović i Mustapić, Vedran Perkov, Hannes Hölzl, Brian Willems, Sunčica Ostoić, Damir Kustić, Robertina Šebjanič, Hrvoje Pelicarić, Zrinka Kursar, Bepo Čapalija, Sanja Lovrić Kontuš, Slavica Afrić, kapetani i posada broda Tijat, Jadrolinija.


Toni Meštrović (HR)

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, je video umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audio-vizualne medije, 1997. studirao je Video/Digital Imaging u klasi prof. Valie Export na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji poslijediplomski studij Medienkunst kod prof. Davida Larchera i prof. Anthonya Moorea na Kunsthochschule für Medien, Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku 2004. godine nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Neke od kontinuiranih preokupacija Meštrovićeva rada su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode u close circuit videoinstalaciji, do komentara društvenog konteksta.

Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada, poput nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007., i druge nagrade na izložbi T-HTnagrada@MSU.hr 2013. godine. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

tm@macaknara.hr
www.macaknara.hr

5/4/2017
—8/4/2017

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnikom: srijeda, 5.4.2017. u 20:00 h @ Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb
Instalacija se može razgledati od 06. do 08.04.2017., od 17:00 h do 20:00 h.
Ulaz besplatan.