Toni Meštrović (HR) Plan evakuacije

17.1 ch ambisonična 3D zvučna kompozicija u prostoru

Plan evakuacije (2016.), novi autorski projekt Tonija Meštrovića sniman na Jadrolinijinom klasičnom putničkom brodu Tijat. Multikanalna (ambisonic 3D) zvučna kompozicija kroz 18 sinkronih kanala zvučno dokumentira portret broda Tijat kao akustičkog objekta ili instrumenta. Brod Tijat izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu “Brodograđevna industrija Split”. Glavne karakteristike tog omanjeg putničkog broda su motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina. Produkcija rada se sastojala od snimanja različitih zvukova broda tijekom plovidbe, pripreme fragmenata ambisonične 3D kompozicije u studiju i prostoru večih dimenzija. Prilikom prezentacije rada i sam izložbeni prostor se zvučno i prostorno transformira u auditivni objekt broda. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.

zahvale: Mikula i Maroje, Nadija Mustapić, obiteljima Meštrović i Mustapić, Vedran Perkov, Hannes Hölzl, Brian Willems, Sunčica Ostoić, Damir Kustić, Robertina Šebjanič, Hrvoje Pelicarić, Zrinka Kursar, Bepo Čapalija, Sanja Lovrić Kontuš, Slavica Afrić, kapetani i posada broda Tijat, Jadrolinija.


Toni Meštrović (HR)

Toni Meštrović (r. 1973. Split) diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije, 1997. studira Video/Digital Imaging na Međunarodnoj ljetnoj akademiji likovnih umjetnosti u Salzburgu. Dvogodišnji postdiplomski studij za medijsku umjetnost završio je 2004. na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zvuk je u Meštrovićevo umjetničko stvaralaštvo ušao spontano, kao sekundarni segment videa i filma. S vremenom ga je prepoznao kao svoj medij izražavanja, odcjepljujući ga od vizualnog i posvećujući se zvuku samom. Tijekom skoro dva desetljeća bavljenja zvukom, Meštrović sve kompleksnije pristupa mediju zvuka stvarajući prostorno-zvučne instalacije i kompozicije. Živi u Rijeci i Kaštelima te predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na Odsjeku za film i video.

macaknara.hr

5
—8/4/2017

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnikom: srijeda, 5.4.2017. u 20:00 h @ Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb
Instalacija se može razgledati od 06. do 08.04.2017., od 17:00 h do 20:00 h.
Ulaz besplatan.