Pierre Bastien (FR) Quiet Motors

utorak 02.05.2017.

  • 21:00 Pierre Bastien, Franz Hautzinger & Alen Sinkauz @ Teatar &TD - polukružna dvorana, impro session

srijeda 03.05.2017.

  • 21:30 Pierre Bastien: Quiet Motors @ Teatar &TD - polukružna dvorana, performans

Muzički salon SC i Galerija Močvara u sklopu petog izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka zajedno predstavljaju francuskog umjetnika Pierra Bastiena. U polukružnoj dvorani Teatra &TD, Bastien će nastupati dva dana. Improvizacijska sesija s glazbenicima Franzom Hautzingerom i Alenom Sinkauzom održat će se u utorak, 2. svibnja u 21 sati, dok će samostalan performans ‘’Quiet Motors’’ izvesti u srijedu, 3. svibnja u 21:30 sati.

Okosnica performansa ‘’Quiet Motors’’ šarena je, ritmična mašinerija čiji vizualni i auditivni elementi potpuno zaokupljaju osjetila posjetitelja. Iako naizgled jednostavne, Bastienove konstrukcije od Meccano materijala kriju kompleksnost u detaljima zaduženim za preciznost svake izvedbe. Ručno izrađeni elektromotori i papirnati instrumenti sastavni su dio mašine. Njihovi naizmjenični i nesinkronizirani pokreti postupno grade zvučnu kompoziciju jedinstvenu za svaku izvedbu. Papirnate trake lepršaju pod promjenjivim intenzitetom strujanja zraka te, dotičući membranu u nepredvidivim intervalima, stvaraju zvuk.
Prema riječima Pierra Bastiena, posjetitelj postaje istraživač – slušanjem i gledanjem otkriva razne dimenzije zvuka, gotovo kao da se šeće unutar kompozicije.

koprodukcija: Kultura promjene Studentski centar Zagreb, KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Udruženje za razvoj kulture "URK" + Klub Močvara
medijski partneri Galerije Močvara: Transmeet.tv, Vizkultura, Kulturpunkt, Radio Student, Ziher
program Galerije Močvara podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”

Pierre Bastien (FR)

Pierre Bastien, rođen 1953., je francuski umjetnik i kompozitor koji svoj rad artikulira oko delikatnih mehaničkih zvučnih skulptura inspiriranih glazbom, avangardom i književnošću. Mašine od Meccano materijala samostalno izrađuje u svom studiju. Međunarodno je priznat umjetnik koji je nastupao u mnogim svjetskim institucijama poput Barbican Centra, centra Georges Pompidou i Fondaciji Cartier, dok je zvučne instalacije izlagao u brojnim muzejima i galerijama kao što su MAST u Bologni i Muzej suvremene umjetnosti Erarta u St. Petersburgu. Njegov Rad Somwhere in the Dark dio je zbirke Stedelijk muzeja u Amsterdamu.

2
—3/5/2017

Studentski centar (Zagreb)