Goran Bertok (SI) Mrtva priroda

U serijama Posjetitelji (2004.), Post Mortem (2007.) i Crvena (2009.) Goran Bertok posvećuje se posljednjem stadiju ljudskog tijela – smrti.

Bertok je krajnji naturalist kojeg mnogo više od simboličke konotacije ljudskog kraja (da i ne spominjemo ikakvo moraliziranje) zanimaju pripovjedni detalji u svojoj najčišćoj prezentnosti. Čini se kako nije slučajno da nas Bertok želi što izravnije suočiti sa smrću koja se i dan-danas, u vrijeme kada se uzdižu vječita mladost, zdravlje i ljepota, čini kao nešto sasvim neprihvatljivo. Stoga je Bertokova gesta upravo onoliko blasfemična koliko je i smrt danas odmaknuta u posebne ustanove i prepuštena armiji specijalista; kontroverzna je u mjeri u kojoj smrt promatramo kao nešto neprikladno, nemoralno, pa čak i nehigijensko.

Na Bertokovim fotografijama važni su tek ostaci onoga što je nekoć bio ljudski život. Bertokovo djelo obilježeno je specifičnom dvojnošću: njegova estetičnost je u oštroj suprotnosti s prikazanom materijom. Fotografije crpe uvjerljivost upravo iz tog procijepa – no njihova sugestivnost nije toliko posljedica savršenog verizma kao što je, po svoj prilici, plod negacije našega razuma, njegovih pokušaja da se odupre stvarnosti slika što se u svojoj morbidnoj nužnosti nude našemu pogledu.

Matjaž Brulc

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
produkcija: Kulturno društvo B-51, Ljubljana, Slovenija & Galerija Močvara
kustosice: Ena Hodžić & Tereza Teklić
projekt podržali: Mestna občina Ljubljana, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
medijski partneri: Kulturpunkt, Radio Student, Vjesnik, H-Alter, idemvan.hr

Goran Bertok (SI)

www.bertok.si

28

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)