Koen Vanmechelen (BE)

Koen Vanmechelen (1965.) je međunarodno priznati belgijski umjetnik aktivan u nekoliko disciplina i jedan od raznovrsnijih mislioca našeg doba. Njegov se rad smješta na sjecištu umjetnosti, znanosti, filozofije i pojma zajednice.

Kao vječni migrant, Vanmechelen putuje svijetom propitujući teme koje su istovremeno van vremena i iznimno aktualne, kao što su identitet, raznolikost, globalizacija i ljudska prava. Saznanja koja stječe, i koja nikada nisu konačna, ugrađuje u zagonetne umjetničke radove i projekte. Njegova potraga i interdisciplinarni projekti potiču i druge migrante na sudjelovanje, kako bi zajednički stvorili svijest i poveli pokret zajednica diljem svijeta. Udruženim snagama oni istražuju globalno naslijeđe „ljudske životinje“, promatrajući različite moduse zajedničkog života i evolucije.

Sveučilište u Hasseltu dodijelilo mu je počasni doktorat 2010. godine, a dobitnik je i prestižne nagrade Zlatna Nika u kategoriji hibridne umjetnosti 2013. godine koju dodjeljuje Ars Electronica (Linz), te nagrade Global Artist (Venecijanski bijenale). Radovi su mu dosad izloženi na preko 80 samostalnih i 220 grupnih izložbi diljem svijeta. Tražen je kao govornik, pa je tako pozvan da održi govor na Svjetskom gospodarskom forumu (2008.), te na nekoliko TED konferencija.