Marco Donnarumma (IT/DE)

Marco Donnarumma je umjetnik, izvođač i istraživač aktivan od ranih 2000-ih koji spaja suvremeni performans, umjetnost novih medija i računalnu glazbu. Donnarumma manipulira tijelima, stvara koreografije, projektira tehnologiju i sklada zvukove, udružujući discipline i medije u oblikovanju onirične, senzualne i beskompromisne estetike. Svojim samostalnim performansima, predstavama i instalacijama u kojima tijelo postaje promjenjivi jezik za kritičko progovaranje o ritualima, moći i tehnologiji stekao je međunarodno priznanje.

Godine 2019. suosnovao je umjetničku grupu Fronte Vacuo zajedno s Margheritom Pevere i Andreom Familarijem. Njihova prva serija performansa, Humane Methods, razotkriva nasilje prisutno u današnjim algoritmičkim društvima, a na pozornicu postavlja skup izvođača koje čine ljudi, ne-ljudski organizmi i dramaturgija pogonjena umjetnom inteligencijom. Donnarummin samostalni ciklus performansa i instalacija, 7 Konfiguracija, razlaže konflikte između umjetne inteligencije i politike tijela putem odnosa četiriju ljudskih izvođača i šest AI proteza. Ti su radovi trenutno na turneji Europom i Azijom.

U posljednjih 15 godina redovito gostuje u kazalištima, koncertnim dvoranama, muzejima i na festivalima diljem svijeta, a za svoj je repertoar zaslužio brojna priznanja, od kojih su najnovija: Digital Award na festivalu Romaeuropa 2018, za performans Eingeweide; dvije nagrade na bijenalu Bains Numériques 2018, te posebno priznanje za zvučnu umjetnost na festivalu Prix Ars Electronica 2017 za Corpus Nil; priznanje za umjetničko djelovanje Science Year 2018, koje dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Savezne Republike Njemačke za Amygdalu.

Kontakt: https://marcodonnarumma.com
https://vimeo.com/marcodonnarumma