Jata C (SI)

Jata C je umjetnička skupina čiji članovi dijele strast prema field recordingu, bioakustici i zvučnoj ekologiji. Njihovo istraživanje objedinjuje slušnu percepciju s ekološkim i društvenim temama, proširujući ih znanstvenim diskursom i originalnim izvedbama zvučnih okruženja. U svojim kompozicijama transformiraju terenske snimke iz svoje neposredne okoline u spekulativne projekcije budućnosti i delikatno poimanje sadašnjosti.

Kako bi zabilježili različite akustičke fenomene okoliša, koriste široku lepezu uređaja za terensko snimanje koji su ključni za takozvano duboko slušanje i ne-antropocentrični odnos s biotičkim i ne-biotičkim entitetima. U svojim performansima slijede opći notni zapis, ostavljajući dovoljno prostora za improvizaciju i živu interpretaciju. Jata C je nedavno javnosti predstavila još dvije kompozicije, ICEmeltings (2019.) i Bibaret JC210120 (2020.).

Članovi kolektiva Jata C prvenstveno djeluju kao samostalni umjetnici, ali povezanost u okviru grupe obogaćuje i odražava njihove pojedinačne stilove i poglede, te nudi potpuno novi kontekst za shvaćanje njihova zajedničkog kreativnog djelovanja.

Ida Hiršenfelder (beepblip) je zvučna i intermedijalna umjetnica. Petra Kapš (OR poiesis) je umjetnica i istraživačica zvuka, zvučne percepcije i poetskog performansa. Boštjan Perovšek je umjetnik, skladatelj i dizajner zvuka koji sklada eksperimentalnu elektroakustičnu glazbu. Bojana Šaljić Podešva kao skladateljica najveći dio vremena posvećuje istraživanju zvuka kao cjeline koja djeluje na slušatelja, kako fizički tako i sadržajno. Brane Zorman je intermedijalni umjetnik i skladatelj, bavi se manipulacijama zvuka, te radi kao producent i kustos.