Julischka Stengele (AT)

Julischka Stengele (*1982. na jugu Njemačke) – transdisciplinarna queer i feministička umjetnica, siromašnog porijekla, no akademski obrazovana, s adresom u Beču.

Po završetku škole domaćinstva, studirala je dizajn komunikacija, fotografiju, izvedbene umjetnosti, likovnu umjetnost, te queer i rodne studije u Berlinu, Helsinkiju i na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, gdje je diplomirala na Odsjeku za postkonceptualne umjetničke prakse pod vodstvom Marine Gržinić. Od 2007. godine radovi su joj predstavljeni na brojnim mjestima u preko 20 zemlja, a dobitnica je i brojnih stipendija i nagrada.

“Zaposlena sam na puno radno vrijeme bez naknade kao besramno debela, queer femme/nistica. Za novac izvodim performanse, govorim, pišem, fotografiram, radim instalacije, vodim radionice, držim izlaganja, organiziram i kuriram događanja ili se skidam do gola. Kao polazišna točka u mojem stvaralaštvu služi mi odnos tijela i njegova socio-kulturološkog okoliša. U svojem radu i životu koristim se vlastitim tijelom kako bih razotkrila političku dimenziju onoga što se smatra osobnim.“