Ralf Baecker (DE)

Ralf Baecker je umjetnik koji djeluje na razmeđu umjetnosti, znanosti i tehnologije. Kroz instalacije i strojeve istražuje osnovne mehanizme novih medija i tehnologija. U prikazima i određenjima digitalnih i tehnoloških procesa, Baecker pruža poetski pogled na ono što stoji iza površine suvremene prakse stvaranja slike.

Za svoj umjetnički rad je primio brojne nagrade i stipendije, uključujući Veliku nagradu na Japan Media Art Festival 2017. godine, posebno priznanje na festivalu Ars Electronica 2012. godine i drugu nagradu na VIDA 14.0 | Art and Artificial Life International Awards u Madridu 2014. godine. Bio je stipendist zaklade Niedersachsen za rezidencijalni program Media Art 2010., poslijediplomskog studija Umjetničkog sveučilišta u Berlinu i Fondacije Einstein.

Radove je izlagao na međunarodnim festivalima i izložbama poput Trijenala novomedijske umjetnosti 2014. u Pekingu, Künstlerhausa u Beču, ZKM-a u Karlsruheu, Martin-Gropius-Baua u Berlinu, WINZAVOD Centra za suvremenu umjetnost u Moskvi, LABoral Centro de Arte y Creación Industrial u Gijónu, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), NTT InterCommunication Center u Tokiju i Muzeju Kasseler Kunstverein u Kasselu.

Od 2006. godine predaje na studiju digitalnih medija na Umjetničkom sveučilištu u Bremenu.

kontakt: rlfbckr@gmail.com